Wandeltherapie "Walk & Talk" - Omgeving Roosendaal en Bergen op Zoom

Bij wandeltherapie krijg je dezelfde psychologische begeleiding als binnen in de spreekkamer alleen dan tijdens een wandeling in de buitenlucht. De wandeling duurt 50 tot 60 minuten. De aanpak door wandeltherapie combineert drie bewezen effectieve methoden om je psychisch welzijn te verbeteren:

  • Psychologische behandeling door een ervaren psycholoog
  • Beweging 
  • Natuur

 

Letterlijk en figuurlijk stappen maken: Persoonlijke groei en mentaal fitter worden

De spreekkamer wordt ingewisseld voor wandelpaden in het bos of weiland. Samen met de psycholoog maak je een wandeling in de natuur. De sessies duren even lang als een sessie binnenkamers. Ook de technieken en methoden verschillen niet.  Alleen vindt alles in de natuur plaats, en lopend. Buiten praat het beter, gemakkelijker en in de buitenlucht ben je alerter. 

 

Wandelen heeft een therapeutisch effect

Brits onderzoek uit 2013 laat zien dat deelnemers aan wandeltherapie een positieve invloed van het ‘buiten zijn’ er varen. Ook uit een onderzoek dat de Groningse hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg in hetzelfde jaar deed in opdracht van een zorgverzekeraar, blijkt dat mensen die wandel coaching volgden na acht weken veel minder last van burn-out, concentratieproblemen en stressklachten hadden dan mensen uit een passieve controlegroep.

 

Verschil tussen wandelcoaching en wandeltherapie

Eigenlijk lijken wandelcoaching en wandeltherapie veel op elkaar. Alleen wandelcoaching wordt gegeven door coaches in plaats van een universitair geschoolde en geregistreerde psycholoog of therapeut. De coach richt zich vaak op lichtere levensvragen. Uit een onderzoek van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) in 2016 bleek dat ruim 20 procent van de 1.800 NOBCO-coaches aan wandeltherapie doen. Dat komt neer op bijna 400 coaches. Veel voorkomende thema’s bij wandelcoaching zijn zelfontplooiing, stress en loopbaanplanning. 

 

Als het weer té extreem is, wordt de behandeling in onderling overleg verzet of wordt de sessie een keer in de spreekkamer gehouden.