Werken met de CSR-Methode om stressklachten en burn-out aan te pakken

Naast psycholoog NIP, ACT therapeut arbeidsdeskundige ben ik partner van het CSR Expertisecentrum Stress & Veerkracht en werk ik volgens de principes van de CSR-methode: Bewezen effectief en wetenschappelijk onderbouwd. De CSR-methode gaat er van uit dat de energiebalans lichamelijk uit evenwicht is geraakt door langdurige overbelasting. Herstel volgt door de fysieke ontregeling te stoppen, weer te (leren) ontspannen, door inzicht en gezond zelfmanagement.

 

Door gebruik te maken van de CSR-methode, focust de burn-out behandeling van Psycholoog@Work zich op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag. Het is een effectieve en resultaatgerichte aanpak, die gebaseerd is op recent psycho-biologisch stressonderzoek.

 

Chronische stress omkeren

Psycholoog@Work werkt met de wetenschappelijk onderbouwde CSR-methode, ontwikkeld door klinisch psychologe Sonja van Zweden. CSR staat voor Chronic Stress Reversal: Het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. 

 

Roofbouw leidt tot klachten 

De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Dit wordt roofbouw genoemd. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten.

 

Chronisch onvoldoende herstellen 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat chronische overbelasting, gevolgd door onvoldoende herstel, leidt tot ontregeling van fysiologische mechanismen die bedoeld zijn om je in stressvolle situaties te helpen extra prestaties te leveren. Het fysiologisch evenwicht raakt meestal verstoord door een combinatie van factoren: door de situatie op het werk (zoals gebrek aan waardering en hoge werkdruk), factoren in de privésituatie, de psychische en fysieke conditie, leefwijze en zelfmanagement.

 

Je raakt ontregeld door het steeds maar ‘aan’ staan

Op zeker moment helpt enkel rust nemen niet meer: dat noemen we overspanning of burn-out. De chronische alarmtoestand heeft tot lichamelijke ontregelingen geleid. Je herstelt pas als de vicieuze cirkel van ontregeling wordt doorbroken en gekeerd (Vandaar de naam CSR: Chronische Stress Reversal).

Het mentale en lichamelijke disfunctioneren leidt vaak weer tot verdere problemen, zowel op je werk als in de privésfeer. Doordat je een kort lontje hebt en weinig veerkracht, krijg je bijvoorbeeld sneller conflicten op je werk. Of je krijgt relatieproblemen, of oude trauma’s en valkuilen spelen weer op.